2010…2013 Maalämpöhankkeen kehittely alkoi muutama vuosi …

Maalämpöprojekti vanhaan öljylämmitystaloon. …

Maalämpöhankkeen kehittely alkoi muutama vuosi sitten ja viimeiset puoli vuotta sitä on viety enemmän ja vähemmän aktiivisesti eteenpäin.

Rakennus, johon maalämpö tilattiin on -52 valmistunut rintamamiestalo, jota on laajennettu ja lisäeristety. Niinpä sen öljynkulutus on ollut kohtuulliset 3400 lpv. Neliöitä on 270 ja kuutoita 600-700.

Maalämpöpumpuksi valittiin noin viiden toimittajan joukosta Steibel Eltronin 13 kW:n pumppu ja lisänä on 400 litran patteripuskurisäiliö. Pumpun mitoitus on lähes täysteho. Muut tarjoajat tarjosivat 10 kW:n pumppua, jonka tehopeitoksi olisi tullut 75-80%. Järjestelmään tulee 2 kpl 140 metrin reikiä.

Toimittajat:

Palokan Putkipalvelu
Stiebel Eltron

Poraukset on sovittu tapahtuvaksi 9.12. aamusta alkaen ja pumpputoimitus seuraavalla viikolla.

11.12.2010

Nyt on sitten reijät ovat maassa. Kaksi reikää osoittavat kohti Kiinaa tai Uusi-Seelantia.

Porauksen suoritti sovitusti Kaivonporaus Olympia kahdessa päivässä. Aiemmin oli käyty merkkaamassa data- ja sähkö- sekä vesijohdot.

Ensimmäistä reikää tehtiin yksi pitkä päivä (8-22) ja toista yksi vähän lyhyempi täysi päivä (9-18). Peruskallio oli odotetusti alle metrin päässä pinnasta ja toisessa 2-3 metrin syvyydellä. Vettä löytyi molemmista halkaisijoiltaan 100 mm:n reijistä ja veden pinta asettui noin 20 metrin syvyydellä maanpinnasta.

Poraus onnistui erinomaisesti, eikä esim kaivojen välissä 50-luvulla kaivettu kasteluvesikaivo mennyt umpeen. Itse asiassa vesi kaivossa ei edes samentunut. Vaarana oli että kovimmillaan 26 bar paineella porareikään puhallettu ilma olisi pahimmassa tapauksessa tukkinut vanhan kaivon hiekalla. Kallio on siis suhteellisen kiinteää.

Porauksessa syntyvä kivimurska tai -tuhka kuljetettiin paineilmalla irtolvalle. Kivituhkaa tuli noin kolme-neljäsosa irtolavallista per reikä. Vesi juoksutettiin ylijuoksuna talon edustalla olevaan ojan, josta se naapureiden iloksi valui hiukan myös heidän talojensa edustoille. No onneksi seuraavana päivänä alkoi sataa lunta, joka peitti jäljet.

Seuraava vaihe on kaivaa ojat reijältä vanhaan pannuhuoneesseen. Toinen reikä saatiin mukavasti pannuhuoneen seinän viereen eikä ojan teko liene iso asia. Toinen talon toisessa päädyssä oleva reikä tarvitsee noin 10 kymmmentä metriä ojaa. Oja olisi tarkoitus kaivaa 50 cm syvyyteen, jotta suurella vaivalla maan alle viety ja takaisin tuotu etanoliliuos ei jäähtysi liiaksi. Lisäksi putket tulee eristää.

18.12.2010

Tämän viikon maanantaina asetettiin lämmitysmatot tulevan vaakasiirtoputken ojan päälle. Niitä jouduttiin käyttämään aina torstai-aamuun saakka. Kovan pakkasen takia (15-20 ast) sulaminen oli vähän odotettua hitaanpaa. Ojat saatiin lopun viimeksi hyvin kaivettua ja läpiviennit pannuhuoneeseen tehtyä. Päädyin jättämään vaakaputket sellaisenaan, ilman erillistä eristystä, maahan. Eristys ei varmasti olisi maksanut vaivaa, sillä putket kulkevat n. 50 cm:n syvyydessä ja lämpoötilaero maan ja liuoksen välillä ei ole suuri. Ja onhan putkessa ohut kuori ja eriste.


Hyvin tehty poraustyö !

Perjantaina sitten Palokan Putkipalvelu jatkoi asennusta pannuhuoneessa. Laitteet saatiin esiasennettua paikoilleen, siten että vain patterivesikierto jäi vielä öljypannun varaan.

Kaivojen kierto laitettiin päälle erillisellä pumpulla, jotta ilma ja roskat saataisiin pois maapiireistä.

Viikonlopuksi koko kellarikerroksen täytti iloinen viinanhaju 😀

Odotamme jännittyneinä maanantai-iltaa, jolloin kaiken pitäisi olla valmista. Lisäjännitystä tietysti teettää tulevat joulunpyhät ja kylään saapuvat sukulaiset. Toivotaan että kaikki pelaa ok ja lämpöä riittää mökissä.

Nyt huomasin laittaa blogin asetuksiin kommentointioikeudet päälle, olen otettu kaikista runsaista kommenteistanne.

26.12.2010

Viikon 51 maanataina sitten vanha pannu kannettiin ulos. Siirto oli kuulemma mennyt hyvin ja vanha poltin jäi seisomaan autotallin rampille odottamaan noutajaansa. Otin talteen siitä polttimen ja hyvin palvelleen Oumannin.

Pakkasta tuona maanantiana oli 20-25 astetta ja talo oli aamupäivästä saakka ilman lämmitystä, joten kotiin tullessani oli sisälämpötila jo jäähtynyt jonkin verran. Sähkömieskin tuli iltapäivällä paikalle ja teki sovitut kytkennät. Halusin, että koko pumpun syöttö tulee yhden mittarin taakse, vaikka Stiebelissä kerrottiinkin olevan oma mittaus. Tämä osittautui hyväksi ideaksi, sillä Stiebel kertoo vain sähkövastuksen ja kompressorin käyttämät kWh-määrät. Kiertopumppu varaajalle ja maaliuospumppu jäävät huomiotta. No näin valmistaja saa COP-lukua paremmaksi, mutta mielestäni niiden tulisi olla mukana laskussa. Lisäksi kWh-mittarin takana on myös patteriverkoston kiertopumppu (80 W käytössä koko ajan).

Illala kello kuuden maissa kaikki näytti olevan ok, ja asentaja alkoi ottamaan pumppua käyntiin. Jostain syystä se ei kuitenkaan onnistunut ja jouduimme jättämään pumpun lämmittämään patterivettä vastuksilla. Sekä jäähtynyt patterivesi että varaajassa olevat 400 litraa uutta vettä jouduttiin lämmittämään vastuksilla. Valmet yläkerrassa ja alakeran mittari ottivat melkoisesti kierroksia. Syyksi käynnistymättömyyteen epäiltiin ja seuraavana iltana varmistuikin viallinen ohjauskortti, joka saatiin heti seuraavaksi illaksi. Hienosti toimittu, ei todellakaaan olisi ollut kiva katsella joulupyhiä Valmetin hyrrää ja laskea kulutusta, kun pakkanenkin oli aika rapsakkaa.

Saimme siis tiistai-illaksi uuden kortin ja lämpöpumppu lähti pelaamaan plug and play -periatteella.

Tiistai-illan käyttöönotosta aina lauantai-aamuun pakkanen oli koko ajan vlillä 22- 28 astetta. Tuon ajanjakson (88h) kokonaiskulutus oli 274 kWh. Em. luku sisältää n. 7 kWh:ta pattereiden kiertovesipumpun kulutusta. Keskikulutus oli 75 kWh / 24h. Samanlaisilla pakkasilla öljynkulutus on ollut noin 20-25 l/24h.

COP-luku yo. pakkasilla on ollut karvan alle kolme, jos patterivekoston pumppu on laskuissa mukana ja karvan yli kolmen jos se jäteään laskuista pois. Luvut perustuvat erilliseen kulutusmittukseen ja pumpun ilmoittamiin tuottotietoihin:

-kompuran lämmitystuotto 781,5
-kompuran lämmnvesituotto 10,9
-vastuksen lämmitystuotto 13,4
-vastuksen lämminvesituotto 5,6
Yht 811 kWh

En tiedä miten luottetava pumpun energiatuottomittaus on mutta kulutusmittaus on luotettava, koska se on kalibroitu vanha sähköyhtiön kWh-mittari.

Olen tyytyväinen poraukseen, asennukseen ja ainakin tähän mennessä pumpun toimintaan. Saunottaessakin lämmin vesi riittää koko perheen suihkussa käyntiin. Saa nähdä miten meidän alhaiselle veden kulutukselle tulee vastaisuudessa käymään, kun suihkussa voi oleilla minuutti tolkulla.

Öljyn hintakehitystä seuratessa tuntuu, että investointi (n.20keur) oli oikea ja tuli tehtyä yhdennellätoista hetkellä. Asennus olisi ollut parempi suorittaa lämpimänä aikana, mutta en vaan saanut puristettua päätöstä aiemmin.

Ensi keväänä on tulossa hallituksen lupaama 30 meur tukipaketti energiainvestoinneille, mutta tietoisesti en sitä jäänyt odottamaan. Ensi toukokuussa asennetuna tämän talviset säästöt olisivat jääneet saamatta ja tukiaiset tuppaavat siirtymään toimittajien hintoihin, joten uskon että ajankohtakin oli hyvä. Aika näyttää.

28.12.2010

Nyt on tasan viikko käyttöä takana. Kutakuinkin puolet ajasta on ollut kovempia pakkasia ja puolet normaaleja pakkasia (12-15 astetta).

Sähköä on kulunut 460 kWh. Laite kertoo käytön olleen 435 hWh. Tämä sisältää 10 kWh:a pattereiden kiertovesipumppua ja loppujen täytyy olla liuos- ja primäärikierron pumppujen kulutuksia (yhteensä 15kWh). Näistä ainakin primääripumppu on pyörinyt koko ajan. Liuospumppu pyörii ilmeisesi vain kompessorin käydessä , käytännössä 2/3 osaa ajasta kovemmilla pakkasilla.

Lämpöä laite on oman ilmoituksensa mukaan tehnyt (mittausmetodia en tiedä):
-kompressori lämmityskäytössä 1374
-kompressori lämpimän veden lämmityksessä 237
-vastus lämmityskäytössä 17,5
-vastus lämpimän veden lämmityksessä 12,2

Yht 1641 kWh

COP näillä arvoilla tällä viikolla on 3,56 (sis. myös patterikiertopumpun).

Loppuviikon (80 h) kulutukseksi tulee näin ollen 460-274 = 186 kWh ja tuotoksi 1641-811 = 830 kWh. Tästä seuraa COP 4,64 4,46loppuviikolle. Tämä herättää epäilyksiä koko tuottomittauksen paikkansa pitävyydestä: patteritalo, jossa pattereiden menoveden lämpötila on ollut 40-45 astetta, voiko COP todella olla noin paljon? Voisiko olla että kyseessä on liian lyhyt ajanjakso mitattavaksi heti kovan lämmityksen jälkeen, jolloin lämpöä olisi ollut säästössä loppuvikon alkujaksolle. Asiaa täytyy seurata.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se ettei pumppua suositella käytettäväksi kuin maksimissaan 2/3 osaa ajasta. Käytännössä se on toteutettu rajoittamalla käyntiaika maksimissaan 40 minuuttiin. Seuraavan 20 minuuttia pumppu lepää.

Nyt on etsinnässä sopivat käyrät. Öljylämmättimen vastaavia ei oikein voi käyttää, sillä paitsi että mittaus maalämpöpumpussa on paluuvedessä, niin olen myös tehnyt suurehkon eristysremontin.

Niinpä eilen kun tulin kotiin lapset kirmasivat T-paidoissa ja shortseissa. Ei muuta kuin varvaamaan käyriä alas 😉

12 vastausta artikkeliin “2010…2013 Maalämpöhankkeen kehittely alkoi muutama vuosi …

  1. Rane writes:>>Päädyin jättämään vaakaputket sellaisenaan, ilman erillistä >>eristystä, maahan. Eristys ei varmasti olisi maksanut >>vaivaa, sillä putket kulkevat n. 50 cm:n syvyydessä ja >>lämpoötilaero maan ja liuoksen välillä ei ole suuri. Ja >>onhan putkessa ohut kuori ja eriste.Samalla kun kokeilen kuis kommentin anto onnistuu niin kommentoidaan; Aika pitkä vaakaveto ja kuinka syvälle routa yltänee.

  2. @Rane: lisäeristyksen tarpeellisuus selviää jahka virtaukset molemmissa reijissä saadaan säädettyä varmasti samalle tasolle. Kun mittaus ja säätö on tehty asetan lämpömittarit kaikkiin neljään liuosputkeen. Jos lämpötila säädön jälkeen on huomattavasti pienempi siinä putkessa, jossa on pitkä vaakaveto, eristystä pitää harkita. Lähempänä oleva reikä on vain alle metrin päässä pannuhuoneen seinästä, joten vertailukohde on hyvä.Tähän liityy muuten yksi Stiebelin puute: pumppu kertoo vain pumpulta lähtevän maaliuoslämpötilan, ei pumpulle tulevaa. Nyt lämpötila on ollut 0,5 – 1,5 astetta pumpun käydessä ja 6-7 astetta kun pumppu ei käy. 6-7 astetta oli lämpötila keruunesteessä myös silloin kun laitetta reikiä ilmattiin ja kormaa ei ollut.

  3. @Anonymous, joo siististi tehty työ, vielä pitäisi piikata pois vanha öljysäiliön valuma-amme ja sitten rälläköidä itse peltinen öljysäiliö.Pitääköhän tämmöinen säiliön poisto ilmoittaa palokunnalle, he kun pitävät kirjaa öljysäiliöistä?30.12.2010Soitin pelastuslaitokselle ja sieltä kerrottiin että olisi hyvä saada paikalliselta öljysäiliötyhjennysyritykseltä varmistus, että säiliö on turvallinen rälläköitäväksi.Tiedän kyllä,että vähimmällä vaivalla ja rahalla pääsisin, jos poistaisin sen epävirallisesti itse.

  4. Anonymous writes:Harri,nämä ovat monille arvokkaita tietoja – hyvä, että jaksat tehdä! Luin koko jutun läpi ja jäin pohdiskelemaan verrantotaulukkoa öljyaikaan ja käytetyn lämpimän veden määriin, jotta verrannollisuus olisi mahdollisimman hyvä. t. ILu

  5. matti muhonen writes:tämä lisäsi ymmärrystä lämpöpumpuista, hyvin avartava lukukokemus,saisimpa mökin 40000 kWh kulutuksen samoihin lukemiin, kireillä pakkasilla kun olen laittanut rautanaulat 25 A sulakkeisiin…

  6. matti muhonen writes:Meni mökilla 360 kWh vuorokaudessa, sulakeet antaa 220Vx25ampx=16.5 kW, vuorokaudessa saan siis vajaa 400 kWh ulos normaalisulakkeista, aika tiukilla

  7. Anonymous writes:Energian anto ja ottomittaus COP.Siinä on tarkkuus +/-3%. Tämä on tehtaan minulle ilmoittama tieto messuilla. Mittaus on Saksan viranomaisten hyväksymä laskettaessa kokonais COP arvoa mikä sielläpäin antaa jonkinmoisia palautuksia veroissa.

  8. Anonymous writes:Vastusmittauksen alle kertyy kiertovesipumput ja automatiikka. Siitä tuo kulutus.

  9. Kiitos tiedosta. Tahän mennessä olen laskenut ne mukaan tuotetuun energiaan, koska ne ovat saman valikon alla kuin muutkin tuotetut energiat. Jos otan ne ko tuotetusta energiasta pois (siis tapauksessani noin 30MWh), niin täytyykö ne sisällyttää kulutettuun energiaan, jos haluaa olla tarkka?

  10. Tapio writes:Hei,Hienoa raportointia. Kiitos! Nopsasti silmäilin läpi. Pitää vielä perehtyä tarkemmin ajan kanssa. Mihin asetukseen teillä muuten jäi nyt se lämmityskäyrä?

  11. Terve Tapio, olen näköjään vähän laiska bloggaaja. Käyrät näyttävät nyt olevan 0,66 ja sisälämpötilapyyntö 19,5 C.Käytännössä meillä on sisälämpötila noin 20C ja kylmyydentunteen vaivatessa laitamme lämmintä päälle tai takkaan tulet. Erillistä sisälämpötilan säätöyksikköä meillä ei ole.

Jätä kommentti