Helmikuu 2011

1.2.2011

Nyt on ensimmäinen kalenterikuukausi takana. Aion kerätä kulutukset ja tuotot kalenterikuukausittain tästä eteenpäin, ainakin jonkin aikaa, ylös. Tämä kirjaaminen on hyödyllistä ei ainoastaan kustannusseurannan takia, vaan myös laitteen mahdollista vikantumista ajatellen.

Tammikuun aikana energiaa kului 1303 kWh lämmitykseen. Kahdentoista kuukauden astepäivälukujen mukaan takautuvasti laskettuna energiaa olisi kulunut 9,1MWh jos maalämpö olisi asennettu vuosi sitten. Tavoitteeni on 10 MWh/vuosi. Hyvällä käyrällä olemme ainakin vielä.

Tällä hetkellä (vuoden -12 kevääseen) sähkö maksaa siirtoinen karvan alle 11 c/kWh, joten vuotuinen lämmityslaskumme tulisi olemaan hieman alle tonnin.

Seitsemän vuoden keskimääräinen öljykulutuksemme on ollut 3400 litraa. Tämän hetken öljyhinnalla se maksaisi 3400 € ja viimeksi tankatessani noin puolitoista vuotta sitten hinta olisi noin tonnin halvempi.

COP-luku ilman patterikierron pumppua on noin 3,7, jos tulkitsen koneen ilmoittamia tuottoarvoja oikein.

-kompura lämmitys 4652
-kompura lämmiv 126
-vastus lämmitys 21
-vastus lv 37
Yht 4836 kWh

Laite näyttää edelleen käyttäneen vastuksia. Periaatteessa vastusten käyttö ei haittaa, mutta olisi hauska saada vahvistus käsitykselleni, että ko. pumpun tehon pitäisi käytännössä riittää ilman vastuksiakin pitämään talo lämpimänä. Asia varmistuu kuukauden päästä, kun nykyisiä parannettuja ajoarvoja on käytetty kokonainen kalenteriuukausi.

Lisää rapsakoita pakkasia!!

Lopuksi vielä muutama arvio takaisinmaksuajasta:
-kokonaisinvestointi 20.000
-kotitalousvähennys n 5.000

Jos em. vuosikulutusluvut pitävät paikkansa investointi olisi kuoletettu kuudessa – seitämässä vuodessa.

Ei siis mikään älyttömän lyhyt, mutta mukavuudellekin voi jonkun rovon laittaa.

Jätä kommentti