Toukokuu 2011

4.5.2011

Kalenterikuukausia on jo neljä takana ja maalämpö tuntuu olevan jo normaali lämmitystapa talossamme. Mitään erityisen mainittavaa ei ole tapahtunut: lumet ovat sulaneet ja maassa näkyvät maalämpöputkien ojat ja muut kaivuujäljet. Näitä pitäisi alkaa pikku hiljaa peittelemään ja kylvämään nurmea. Myös osittain tie ja oja kohdaltamme ja naapurimme kohdalta ovat harmaana porausveden mukanaan tuomasta savesta. Onneksi naapurit ovat pitkämielisiä ja häviäähän se kura sateen mukana.

Talon seinille tulisi myös merkitä kaivojen paikat, jotta myöhemmin muistin huonontuessa ja jälkien hävitessä kaivoja ja putkia osaisi varoa. Harkinnassa on myös kansien hankkiminen kaivojen päälle. Nyt ne ovat vain peitetty mullalla ja asvaltilla.

Lämpötilaero kaivossa on vähitellen alkanut nousta helmikuisesta alle kahdesta asteesta pikkuhiljaa. Pudotin hieman liuospumpun tehoja ja lämpötilaero taisi nousta. Tarkoitus on vielä tällä viikolla kierrättää hullukierrolla liuosta, jotta saisin selville ovatko kaivot jo elpyneet ja lämpötilat palanneet alkuperäisiin.

Lämmityskäyrien löytyminen on edelleen hankalaa ja tulee vaatimaan veivaamista viimeistään kun päästään kunnon pakkasiin. Käyrät ovat mielestäni vaikeammin hallittavissa kuin poltinta ohjanneen Oumanin vastaat: niitä en muista muutelleeni käytännössä ollenkaan ensimmäisen talven jälkeen.

Alla olevista kulutusluvuista näkyy, että vuosiennuste on edelleen tippunut. Lukuhan on laskettu astepäiväluvuista toteutuneiden kuukausien mukaisesti. Seuranta alkoi kovimmilla pakkasilla ja nyt kun ulkolämpötila on noussut myös COP on paratunut ja sen takia myös vuosiennuste. Tavoite oli 10 MWh per vuosi. Tätä kulutusarviota parantaa juuri ennen pumpun asentamista rempattu yläkerran katto, jossa puru / villa muutettiin Vintti-Iita –eristykseksi.

COP-luku patterikierron pumppuineen maaliskuulta 4,00 ja huhtikuulta 4,36. Nämä luvut on laskettu koneen ilmoittamista arvoista, eivätkä ole välttämättä luotettavia. Ainut luotettava arvo on erillisellä sähkömittarilla luettu kulutus, jota voi verrata aiempaan öljynkulutukseen 3400lpv.

Maaliskuu:
-kompura lämmitys 3640
-kompura lämmitys 163
-vastus lämmitys 20
-vastus lv 17
Tuotto yht 3839 kWh
Sähkönkulutus on ollut 959kWh

Huhtikuu:
-kompura lämmitys 2390
-kompura lämmitys 150
-vastus lämmitys 12
-vastus lv 14
Tuotto yht 2566 kWh
Sähkönkulutus on ollut yhteensä 588kWh

Vuosikulutusennuste on 8900 kWh laskettuna toteutuneen 4 kuukauden kulutuksen perusteella.
Sähkövastuksia ei ole käytetty sitten helmikuun jälkeen.

Nyt kun valoisaa voi mennä korjaamaan myös huonosti asennettuja lämpöanturin johtoja yms. Sähköasennuksen jälki on epäsiistiä ja ei ole missään suhteessa hyvin suoritettuun pumpun mekaaniseen asennukseen ja käyttöönottoon.

Jätä kommentti